Havens roser

Plant og plej

 

Du kan læse tykke bøger om, hvordan du plejer dine roser, men her får du den korte version, for hvorfor gøre det mere kompliceret end nødvendigt?

 

Placering

Roser elsker lys og luft. Når du planter roser ind imellem eks. stauder og buske, har det knapt så megen betydning om de får luft, men står de skyggefuldt, vil blomstringen mindskes.

 

Plantning

Sæt din nyindkøbte rose i en spand med vand, så den kan suge vand inden plantning. Grav så stort et hul, at det ca. er 1/3 bredere, dybere og højere, end den potte, din rose er købt i. Løsne jorden godt nede i hullet.

Find podestedet på rosen (det fortykkede sted under rosens top, hvor grenene vokser ud fra). Podestedet skal min. 7 cm ned under jordens overflade for at sikre, at en hård frostvinter ikke ødelægger rosen.

Fyld 2/3 op med Home & Garden Rosenjord rundt om og under rosenklumpen og træd forsigtigt til med skosnuden. Vand ned omkring rosenklumpen. Fyld derefter hullet op med jord.

 

Plantning i krukker

I princippet kan du anvende alle roser til krukker, men det er nemmest, at få de lave kompakte roser til at fungere.

Brug Home & Garden Rosenjord i hele krukken, tilsæt gødningsbolsjer og vand. Beskyt krukken i hård frost, flyt den ind til husmuren eller ind i drivhuset vinteren over. Roser i krukker skal omplantes hvert forår.

 

Vand og gødning

Brug rosengødning, som er langtidsvirkende gødning og udspred samtidig Home & Garden Rosenjord til og forbedre jordens kvalitet.

Vand altid om morgenen, så bladene når at tørre op i løbet af dagen. Bruger du sivevanding, er vandingstidspunktet underordnet.

 

 

 

Sygdomme og skadedyr

”Roser bliver da syge”, men der er stor forskel på, hvilke problemer der kan opstå fra år til år og ikke mindst fra rosensort til rosensort. Roser, der har fået vand og gødning, bliver sjældent syge.

 

Bladlus

Vi kommer ikke udenom, at roserne ofte tiltrækker lus. Plant gerne insektelskende stauder omkring dine roser, så vil insekter som svirrefluer, snyltehvepse, guldøjer og mariehønens larver tage sig af lusene i roserne.

 

Svampe

Den hyppigste svamp i roser er rosenskimmel, der starter med en grålig belægning på bagsiden af bladene og udvikler sig, så bladene falder af. Bladfald kan også skyldes stråleplet, der er en anden type svamp.

 

Tips Du kan mindske smittetrykket i rosenbedet, hvis du river de nedfaldne svampeangrebne blade sammen og væk fra bedet.

 

 

Opbinding af klatreroser

De meterlange skud fra denne gruppe af roser kan ikke bære sig selv. De kræver støtte og opbinding. Rosenstativ, en stolpe, rosenbue, espalier eller pergola, hvor du kan binde vildtfarende skud til.

 

Beskæring

Vent med at beskære indtil udsigten om nattefrost er ovre. Normalt er vi i april, før roserne skal beskæres. Brug følgende princip for beskæring:

1) Alle visne og døde grene fjernes.

2) Grene, der vokser på tværs klippes af. 

3) Længdeskud afkortes til ønsket længde.

4) Sideskud afkortes til ca. 3-5 øjne.

5) Udtynding af 4-5 års gamle skud, så nye friske grene får plads.

6) Klip altid ca. ½ cm over en udadvendt knop.

 

Bedroser

Klippes tilbage til 25-30 cm.

 

Buskroser

Halvér sidste års kraftige bundskud. Gamle skud afkortes til ønsket længde. Sideskud afkortes, så der er 3-5 øjne tilbage.

 

Klatreroser

Opbinding af nye skud. Udtynd ved at fjerne et par af de ældste skud fra basis.

 

Læs også om gode råd til havens roser.

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld