Stedsergrønne

STEDSEGRØNNE

Stedsegrønne planter giver haven et frodigt præg hele året rundt. Både de stedsegrønne bladbærende prydplanter og nåletræer skaber ro og skønhed med deres forskelligartede former og farver. Især om vinteren pryder de stedsegrønne planter haven og giver den et varmt og indbydende udseende og ved husets indgangsparti byder de stedsegrønne prydplanter velkommen og skaber liv.

Denne plantegruppe tæller et utal af muligheder både til den solrige og mere skyggefulde placering.

Nedenfor har vores gartner udvalgt 25 spændende og hårdføre stedsegrønne prydplanter, der danner et flot samspil med havens øvrige planter.

 

Bladbærende stedsegrønne

 

Aucuba

Frodig stedsegrøn busk med smukke læderagtige, gulspættede blade. Trives bedst på en beskyttet vokseplads i sol-halvskygge. Findes også som grønbladet.

Bambus

Frodig og eksotisk plante med opret og bladrig vækst. Placeres i sol - halvskygge i almindelig havejord. Velegnet som solitær, i grupper og som klippede som uklippede hække. Fås i flere sorter, der varierer i højde - Bimbo: 1 m, Simba: 1,5 m, Jumbo: 3 m.

Buksbom

En af de mest populære stedsegrønne planter, der findes i flere sorter med små runde blade og tæt vækst. Placeres både solrigt og i skygge i almindelig, næringsrig havejord. Velegnet solitært, som hæk eller i krukker på terrassen.

Dværg-kalkved

Lav bladplante med hvide/rosa blomster og senere blå bær. Trives bedst på en beskyttet vokseplads, gerne i let fugtigt sphagnum-blandet jord. Velegnet i surbundsbedet, solitært eller i grupper.

Kirsebærlaurbær

Der findes flere sorter, som varierer i højde og bladform. Trives i sol-skygge i almindelig dybmuldet havejord. 'Etna' er robust og hårdfør, høj og frodig med store mørkegrønne blade og yderst velegnet som hæk. 'Otto Luyken' er ca. 1 m høj og 1,5 m bred med duftende, hvide blomster i maj. Velegnet som lav hæk ved fx terrassen.

Kristtorn

Fås i flere varianter både med mørkegrønne, blågrønne eller gul- eller hvidbrogede blade. Hunplanterne får smukke røde bær. Trives i sol-halvskygge på en beskyttet vokseplads i god fugtighedsbevarende jord. Fås også i dværgform, med små runde blade i gule og grønne nuancer.

 

Nålebærende Stedsegrønne - Dværgvækst

 

Dværgcypres 'Ellwoodii'

Søjlecypres med tæt og kruset vækst. Trives bedst på en lun vokseplads i fuld sol. Tilvækst pr. år 5-10 cm. Velegnet solitært, i grupper og krukker.

Dværgenebær 'Blue Star'

Lav tueformet vækst med nåle i en stærk blå farve. Ynder en solrig plads og er tørketålende. Tilvækst pr. år 3-5 cm. Yderst velegnet i det tørre, solrig bed og på fx skrænter.​

Dværggran 'Alberta Globe'​

Langsomtvoksende gran med tæt næsten kugleformet vækst. Ynder en solrig vokseplads. Tilvækst pr. år 2-3 cm. Velegnet i det lille bed , på kirkegården og i krukker.

Gulnålet Trådcypres 'Sungold'

Væksten er udbredt med hængende grene og ynder en beskyttet, solrig vokseplads. Tilvækst pr. år 5-8 cm. Velegnet i fx stenpartier, i det lille bed samt på kirkegården.

Hønsebenstræ 'Nana'

Lav, dekorativ vækst med små skelformede nåle. Hårdfør sort, der trives overalt. Tilvækst pr. år 4-6 cm. Velegnet i det lille bed, på kirkegården og i krukker.

Japansk Solcypres / Grønkål


Kruset, kegleformet vækst og en livlig, friskgrøn farve. Trives bedst i fuld sol i almindelig, dybmuldet havejord. Tilvækst pr. år 5-7 cm. Velegnet i det lille bed, på kirkegården og i den japansk inspirerede have.

 

Store, nålebærende stedsegrønne

 

Abernes Skræk

Sjælden og særpræget mindre træ med skællignende nåle. Trives bedst på en lun og beskyttet vokseplads i sol. Tilvækst pr. år 15-20 cm. Velegnet som dekorativt solitærtræ.

Atlasceder

Flot, særpræget vækst med smukke stålblå nåle. Plantes bedst på en beskyttet vokseplads i sol. Tilvækst pr. år 15-20 cm. Velegnet som solitærtræ.

Cypres

Fås i flere smukke sorter med enten grønne, blågrønne eller gulgrønne nåle. Placeres på en beskyttet, solrig vokseplads. Tilvækst pr. år 15-20 cm. Velegnet som solitærtræ eller i grupper.

Hønsebenstræ

Spændende, busklignende lille træ med skælformede nåle. Meget hårdfør sort, der trives bedst i sol-halvskygge i almindelig dybmuldet havejord. Tilvækst pr. år 15-20 cm. Velegnet solitært eller i grupper.

Kinesisk enebær

Udbredt vækst og en flot irgrøn farve året rundt. Hårdfør sort, der trives på tørre, solrige steder og skaber god bunddækkende effekt. Tilvækst pr. år 10-20 cm afhængigt af sort. Velegnet solitært, i grupper eller som bunddække.

Taks

Er anvendelige både som enkeltstående og som underbeplantning eller hæk. Fås i flere sorter, der alle er yderst hårdføre og placeres bedst i halvskygge-skygge. 'Hillii' er opret og tæt i væksten. 'Farmen' har busket vækst og er fin som lav hæk. Tilvækst pr. år 10-15 cm.

Thuja​

Fås i flere sorter med grønne eller gulgrønne nåle og søjleformet vækst. God som solitær og specielt velegnet til hæk og placeres bedst i sol-halvskygge i almindelig næringsrig havejord. 'Smaragd' har en flot 'smaragdgrøn' farve året rundt og en meget tæt, søjleformet vækst. Tilvækst pr. år 15-20 cm. 'Brabant' har en friskgrøn farve og er hurtigvoksende og robust. Tilvækst pr. år 20-30 cm.

​Fyr og gran

Bjergfyr

Findes i flere varianter med forskellig vækst men alle er hårdføre og nøjsomme. Fin solitær, i grupper og som hæk. Placeres solrigt. Tilvækst pr. år 10-20 cm.

​Blågran

Fås i flere navnesorter, men kendetegnet for dem alle er, at de har smukke stålblå nåle og er sunde og hårdføre. Placeres solrigt i almindelig næringsrig havejord. Tilvækst pr. år 8-12 cm.

Koreagran​

Findes både som podet og frøformeret træ, der får en stor mængde blå, opretvoksende kogler. Hårdfør og nøjsom og ynder sol-halvskygge i almindelig næringsrig havejord. Tilvækst pr. år 5-15 cm afhængigt af sort.

Penselfyr

Langsomtvoksende, dekorativ japansk fyr med smukke lange nåle. Plantes på en lun og solrig plads i almindelig, næringsrig havejord. Velegnet til den japanske have. Tilvækst pr. år 12-15 cm.

Serbisk Søjlegran

Slankt træ med graciøse, hængende grene. Velegnet som solitær og i grupper. Hårdfør, men trives bedst i læ og i sol-halvskygge. Tilvækst pr. år 25-35 cm.​

Skovfyr

Smuk brun stamme og åben vækst. Velegnet som fritstående havetræ. Hårdfør og vindstærk. Placeres gerne i sol og i almindelig havejord. Tilvækst pr. år 25-40 cm.​​

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld