Dyrk i højbede

Dyrk i højbede og krukker

Fornøjelsen ved at dyrke smukke blomster og lækre grøntsager er ikke forbeholdt dem, der har en kæmpe have. Et enkelt højbed i en lille gårdhave, et par altankasser eller en stribe krukker kan give masser af haveglæde.

 

Højbed trin for trin

  • Grav jorden igennem, der hvor højbedet skal etableres
  • Tilsæt kompost eller et andet jordforbedringsmiddel til den løsnede jord
  • Sæt rammen oven på jorden, så der er direkte kontakt til de dybereliggende jordlag
  • Fyld rammen op med god muldjord tilsat jordforbedringsmiddel.

 

Planter elsker højbede

Hvis du drømmer om at dyrke dine egne grønsager og krydderurter, men ikke rigtig orker, ikke har plads eller ikke har fysik til en hel køkkenhave, er et højbed eller to en oplagt løsning. Højbede er dekorative, de gør projekt køkkenhave overskueligt, og så øger de chancen for succes med dyrkningen.

 

Et højbed er i princippet et lille bed, der etableres oven på jorden. Det betyder, at jorden i højbedet kan gøres ekstra god, og da den hurtigt bliver varm om foråret, fordi bedet er hævet over den kolde, underliggende jord, kan både du og dine planter også komme tidligere i gang om foråret.

 

Et højbed skabes af en holdbar ramme af træ eller metal. Bedet må ikke blive for stort. Du skal kunne nå ind til midten uden at træde op i bedet. Hvor meget du hæver bedet over jorden er en smagssag. Kniber det med fysikken, giver et højbed den store fordel, at man ikke skal bukke sig så langt ned for at plante eller luge i bedet.

 

 

Ingen have – ingen hindring

Du kan dyrke masser af planter, selv om du ikke råder over en have. Planter kan heldigvis gro i næsten hvad som helst, bare de har jord med adgang til næring, vand og sollys. Det eneste krav til krukken, altankassen, konservesdåsen eller den gamle sko, du vil dyrke i er, at der er hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk. Planter, der ikke har kontakt med jodbunden har brug for hjælp. Du skal tænke på, at de kun har den begrænsede jordmængde i beholderen at brede deres rødder i. Al den næring og alt det vand, planten har brug for til sin vækst, skal den hente i beholderen.

 

Succes med altankasser og krukker

  • Plant i ny, god og gennemfugtet krukkemuld
  • Tilsæt langtidsvirkende gødning, når du planter, eller husk at gøde jævnligt i vækstsæsonen
  • Føl med en finger, om jorden er fugtig og vand, hvis den ikke er. Det kan være hver dag
  • Placer krukkerne, så solens stråler kan nå planterne

 

 

Dyrk dine yndlingsplanter

Almindeligvis forbindes højbede med grøntsager og altankasser med sommerblomster. Men det behøver ikke være sådan. Du kan sagtens dyrke salat og radiser i altankassen eller sommerblomster og stauder i højbedet.

I princippet kan du dyrke hvad som helst, men du skal selvfølgelig overveje pladsforholdene. Store træer og buske vil ikke trives, men du kan få for eksempel meget svagtvoksende frugttræer og opstammede bærbuske, der fint kan dyrkes i en krukke eller et højbed.

 

Det er dejligt, når krukker og højbede er både smukke og anvendelige. Derfor er det helt oplagt at dyrke krydderurter. De er nemme at dyrke, de kan levere masser af smag til masser af kokkerier, de dufter skønt og tiltrækker sommerfugle, og samtidig er de smukke, når de blomstrer.

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld