Stauder, Græsser og Bregner

STAUDER, GRÆSSER OG BREGNER

Stauder er en spændende og varieret plantegruppe, der giver skønne oplevelser allerede i det tidligste forår til langt hen på vinteren. Stauder er nemme og farvestrålende og det er muligt at finde en plante til ethvert hjørne af haven - selv til de vanskeligste forhold findes der en plante. Under denne plantegruppe hører også bregner og græsser.​

Mange stauder trives også fint i krukker, bare plantemulden er af god kvalitet og lys- og vandingskrav tilgodeses.

Nedenfor har vores staudeekspert sammensat en smuk buket af stauder lige til at plukke af.

Nemme stauder

 

Alunrod / Heuchera

30-60 cm høj, smuk, vintergrøn staude, der kan fås med bladfarver i et utal af smukke nuancer fra limegrøn til mørk bourdoux. Blomstrer fra juni-august med blomster i hvid, rød, rosa afhængigt af sorten.

Fin som bunddække. Trives i sol-skygge i en dybmuldet, næringsrig jord - også god i surbundsbedet.

Brudeslør

Graciøs, tørketålende staude, der fås i flere højder med rosa eller hvide blomster i juli-august. Fås med enkelte eller fyldte blomster og er god til snit og tørring. Trives i fuld sol i almindelige havejord. Velegnet som kontrastplante i rosenbedet og som top i staudebedet.

Hosta

Tuedannende, frodig staude med store blade i forskellige former, farvekombination og højde (20-70 cm) alt efter sort. Blomstrer med hvide eller lyslilla klokkeformede blomster i fine aks i juli-august.

Plantes lyst-skygget i dyb-muldet, fugtig havejord - også god i surbundsbedet.

Høstanemone

Elegant, let og åben staude med enkelte eller dobbelte blomster i rosa eller hvid i august-oktober.

Placeres lyst-halvskygget i en dybmuldet, fugtigheds-bevarende havejord. Også velegnet i surbundsbedet.

Høstfloks

60-80 cm høj staude med velduftende blomster i et væld af farver i juli-september. God til afskæring. Trives i fuld sol og i almindelig havejord. Blomstrer villigt flere gange i løbet af sæsonen, når den beskæres efter blomstring.

Storkenæb

Denne staudeart består af en bred vifte af planter både til sol og skygge med blomster i rosa, hvide og blå nuancer. Blomstrer fra maj-oktober afhængigt af sort.

Trives i almindelig havejord og er velegnet som bunddække under træer og prydbuske eller som forkant i ethvert bed.

 

Stauder til sol

 

Daglilje

Findes i et utal af varianter med smukke blomster i gule, rosa, orange og røde nuancer i juni-august. Trives bedst i en velgødet almindelig havejord i sol-halvskygge. Højden varierer mellem 40 og 100 cm afhængig af sort.

Lammeøre

10-40 cm høj tæppedannende staude med sølvhvide, filtede blade og sjældne blomster i purpurrosa i juli-august. Trives i fuld sol og tåler tørke.

Velegnet som snitblomst - bladene er gode i dekorationer - og som bunddække. Fin som kant- og kontrastplante.

Lavendel

Lav, stedsegrøn halvbusk med blågrå, aromatiske blade og små rørformede blåviolette, rosa eller hvide blomster i tætte aks i juli-august. God bi- og sommerfugleblomst. Trives i fuld sol og tåler tørke. Velegnet som snitblomst og god til tørring.

Pæon

60-80 cm høj blomsterrig staude med store blomster med og uden duft i røde, rosa og hvide farvekombinationer i maj-juli afhængigt af sort. Ynder en solrig eller let skygget vokseplads i en dybmuldet havejord. Velegnet til afskæring.

Salvia

Ca. 40 cm høj taknemmelig staude med blågrønt løv og blålilla blomster i grenede aks i juni-juli og igen i august-september, hvis de visne blomster klippes af. Fås også i rosa og hvid. Trives i fuld sol i almindelig havejord og er tørketålende. God biblomst. Også god som snitblomst.

Solhat

Majestætisk staude med store, rund blomster i klare smukke farver i juli-september. Fås i rosa, hvide og gyldne farvenuancer. Ynder en solrig og lun placering i en muldrig, fugtig men veldrænet havejord. Egner sig til afskæring.

 

Stauder til skygge

 

Bispehue

Taknemmelig, bunddækkende staude med smukke vintergrønne blade og hvide, rødlige eller gule blomster i maj-juni. Trives i let skygge-skygge i dybmuldet jord - gerne i surbundsbedet.

Kæmpe Stenbræk

40 cm høj vintergrøn bladplante med smukke pink, rosa eller hvide blomsterstande i april-maj og smukt blankt løv, der ofte changerer i rødlige nuancer. Trives i sol-skygge og tåler alt bort set fra meget fugtig jord. Bladene er fine til dekoration. Fin bunddækkeplante.

Julerose / Påskeklokke

Stedsegrøn, vinterblomstrende staude med blomster i jan-marts: Julerose eller marts-maj: Påskeklokke. Blomsterfarven varierer fra hvid over i rosa og bordoux alt efter sort. Ynder en veldrænet kalkholdig og muldrig jord i halvskygge-skygge.

Kærmindesøster

Taknemmelig forårsblomstende staude med et væld af smukke lyseblå blomster i april-juni. Fås også med hvidbroget løv. Lyser op i det mørke hjørne og er fin som bunddække under træer og større prydbuske. Placeres i halvskygge-skygge i en almindelig, let, ikke for tør havejord.

Plettet Tvetand

Lav, bunddækkende staude med grønt eller spættet løv og et væld af hvide, rosa eller lilla læbeblomster i maj-juni. Ynder en skygget vokseplads i almindelig velgødet havejord. Yderst taknemmelig og frodig staude til det mørke hjørne.

Skumblomst

25 cm høj, frodig, vintergrøn staude med duftende hvide eller rosa blomster i maj-juni. Flotte høstfarver om efteråret. Ynder en lys-skygget vokseplads i en fugtigheds-bevarende, næringsrig havejord.

 

Græsser

 

Elefantgræs 'Ferner Osten'

Majestætisk græs med 1 cm brede blade, der får en rødlig farve sidst på sommeren og flotte fyldige, rødbrune aks i august-oktober. Højde med aks ca. 150 cm. Trives i sol-let skygge. Klippes ned, når de nye skud viser sig om foråret.

Velegnet som kontrastplante både solitært og i grupper.

Japansk Star 'Ice dance'​

30 cm høj græs med vintergrønne blade med tydelige cremefarvede striber og smukke aks i maj. Trives i let skygge-skygge i almindelig, næringsrig havejord. Velegnet som bunddække under træer og store buske og som kontrastplante. Også god i krukker.

Lampepudsergræs

60-80 cm høj graciøs græs med flotte rævehale-lignende aks i august-oktober. Fås både med grønne og røde blade. Trives i sol-let skygge på et lun vokseplads. Velegnet som kontrastplante og i krukker.

Bør vinterdækkes eller overvintres frostfrit.

Pampas​

Eksotisk græs med store, tykke sølvhvide aks i august-oktober. 2 m høj inkl. aks.

Fås også som dværgplante på ca. 80 cm. Trives i fuld sol på en lun vokseplads.

Velegnet som solitær- og kontrastplante.

Bør vinterdækkes eller over-vintres frostfrit.

Bregner

 

Almindelig Mangeløv

80 cm høj frodig, vintergrøn bregne, der både trives i sol og skygge i humusrig havejord. Velegnet som solitærplante og som bunddække eller i grupper.

Australsk Kambregne

15 cm høj vintergrøn bregne med læderagtige blade, der trives i halvskygge til skygge i fugtig, almindelig havejord. Velegnet som bunddække, solitært eller i krukker - evt. i selskab med andre planter.

Engelsød

30-40 cm høj vintergrøn bregne, der trives i sol-halvskygge i almindelig, let fugtig havejord. Velegnet som bunddække, solitært eller i krukker - evt. i selskab med andre planter.

Fjerbregne

Taknemmelig 80 cm høj bregne, der trives overalt både solrigt og skyggefuldt i almindelig havejord. Velegnet solitært, som bunddække og i selskab med andre planter.

Hjortetunge​

Vintergrøn bregne med lanseformede læderagtige blade. Trives bedst i en god fugtighedsbevarende kalkholdig jord. Bør plantes lyst uden direkte sol.

Mosbregne

Vintergrøn, lav bregne med bred vækst. Trives bedst i humusrig, let fugtig jord i læ og skygge. Egner sig fint fx i japanske havemiljøer og stenpartier.

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld