Tips fra din gartner

Havetips fra vores gartner til haven netop nu... 

 

Gaderne er ikke længere øde, for rigtig mange har smidt handsker og huen på hylden, og kan gå en dejlig tur i det solrige forårsvejr. Temperaturen veksler stadig mellem minusgrader og tocifrede varmegrader, så det kan godt være lidt svært at styre de grønne fingre, når det midt på dagen faktisk minder alvorligt om forår, men så ender med nattefrost!

Lige nu er det perfekt plantevejr. Især alle planter, der kan plantes som barrodede er aktuelle i det tidlige forår. Det gælder især for hækplanter, men også barrodsroser er højaktuelle.

 

Tips til plantning af barrodede planter:

  • Sørg altid for at de barrodede planter opbevares køligt, men frostfrit.
  • Barrodede planter håndteres med plastikposer, så rødderne ikke tørrer ud. Mangler planterne vand, er det nemt lige at dyppe rødderne i en spand og igen komme dem i posen.
  • Grav altid et plantehul der er stort nok. Du må ikke klippe rødderne af planterne, så du bliver nødt til at sørge for, at plantehullet er ekstra stort. Rødderne må ikke være synlige efter plantning.
  • Plantehøjden er vigtig. For alle planter (undtagen roser) gælder det, at planten skal genplantes i samme højde, som den hidtil har groet i. Du kan se punktet på planterne.
  • Roser plantes, så podestedet (overgang mellem rod og top) altid er 5 – 7 cm UNDER jordens overflade. Det sikrer rosens overlevelse, hvis vi får en lang isvinter.
  • Fyld forsigtigt den løse jord rundt om planten og træd jorden varsomt til med skosnuden, så der er god kontakt mellem rødder og jord.
  • Sørg altid for at vande godt lige efter plantningen.
  • P.s. det er altid nemmest at være to om at plante barrodede planter. Én med spaden og én til at holde og træde de nye planter til.

​​Dyrkning af egne kartofler fylder rigtig meget lige nu. I dit havecenter kan du vælge mellem et stort udvalg af forskellige sorter af kartofler. Tidlige kartofler, middeltidlige kartofler og sene kartofler. Så er der sorter, der er velegnede til kartoffelsalat, nogle er bedre til kartoffelmos, mens andre igen bliver så store, at det bliver til bagekartofler. Prøv dig frem og hvorfor ikke også dyrke dem, der er rosa eller blå?

Tre måder du kan dyrke kartofler på

De forspirede kartofler er ved at være klar til næste fase. De skal danne rødder og toppen skal vokse sig stor og frodig, så forsyningen til knoldene bliver optimal. For at nå frem til resultatet af helt friske og tidlige kartofler, er der flere veje. Her er listet tre metoder:

KARTOFLER I SPANDE

De specielt udviklede ret store spande, hvor den inderste er udstyret med ”vinduer” kan sagtens rumme tre læggekartofler. Bruger du mindre plastspande, så skal du nøjes med at anvende en kartoffel. Spande kan med fordel placeres i drivhuset indtil de får ca. 30 cm høje toppe. Beholder du dem i drivhuset, vil de oftest vokse med masser af top og ”glemme” at sende krudt ned til knoldene.

HUSK altid at vande flittigt i drivhusets kartoffelhave.

KARTOFLER I KAFFEFILTRE

Man kan sagtens forspire kartoffelknoldene og springe et par uger over. Du kan anvende kaffefiltre eller papirposer, som er fremstillet til netop det formål at starte planterne op inden udplantning. 
Fyld først bunden op med fugtig krukkemuld. Placér kartoffelknolden med spirerne opad. Efter ca. 14 dage ved stuetemperatur vil knoldene slå rod. Kartoflerne med rod og grønne toppe plantes nu direkte ud i køkkenhavens eller højbedets jord. Plantes så dybt at jorden næsten dækker toppen.

p.s. Husk at bryde papirfiltrene flere steder – ellers kan det være svært for den nye kartoffelplante at udvikle rødder og knolde.

KARTOFLER I OPVARMET HAVEJORD

En anden metode for at få tidlige kartofler er, at opvarme jorden i din køkkenhave. Ved at dække et areal med klar plast, vil jordens temperatur stige. Anskaf dig et jordtermometer i dit havecenter og find ud af, hvornår jorden når en temperatur på ca. 8 grader. Så kan du fjerne plasten, lægge kartoflerne og igen dække dem til med plast. Først når de grønne toppe generes af plasten, skal du fjerne den.

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld