Frugt på få kvm.

Mange frugter på få kvm

 

Det er imponerende så flot en høst, man kan få på bare ganske få kvm. En af de bedste genveje er de små espalierede og ekstra højtydende frugttræer.

 

Du kan sagtens få en stor høst af søde frugter, selv om du kun har ganske få kvadratmetre at gøre godt med. Især i den lille have er espalierede frugttræer det perfekte valg, og det nemmeste er at købe et træ, der allerede er formet, så det har en flad og kompakt vækst.

 

Et espalieret frugtræ beskæres, så det kun fylder ca. en halv meter i bredden, og aldrig vokser dig over hovedet. Et træ, der er formet på denne måde, får langt flere og bedre frugter end et traditionelt æbletræ med krone, og derfor er denne metode også meget brugt af professionelle æbleavlere. Alle de vandrette grene, også de nederste, vil blomstre og bære frugt lige i plukkehøjde. Træets smalle vækst gør, at alle grene får lys fra begge sider, og derfor vil udvikle nogle meget flotte og store frugter.

 

I den private have er de rigtbærende espalierede eller søjleformede frugtræer ekstra anvendelige, fordi deres beherskede størrelse giver mulighed for at få plads til flere forskellige sorter på en række. Ved at vælge fx tre træer med frugter, der modner tidligt, mellemtidligt og sent, kan du strække høsten over en meget lang periode. Træerne kan enten dyrkes fritstående, op af en mur (syd, øst eller vest), eller de kan bruges som en fin og levende væg, der opdeler haven i flere rum og fx markerer overgangen mellem blomsterhaven og køkkenhaven.

 

Beskræring til espalier

Vandrette grene vil typisk sætte flere blomster og frugter, mens lodretvoksende grene giver træet højde. Ved at bøje grenene ned i vandret form og beskære dem til fx 25, cm tvinger du træet til at sætte blomster og frugt i stedet for bruge kræfter på at vokse i højden. Hvert år fjernes sidegrene og lodrette skud, og de vandrette grene kortes af, så træet beholder sin høje bæreevne og struktur, også når det vokser til.

Det nemmeste er at starte med et træ, der allerede er formet. Denne type træer har yderligere den fordel, at de er podede på en langsomtvoksende stamme, og også det er med til at træet koncentrerer sine kræfter på at sætte frugt fremfor at skyde i vejret.

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld