Gode råd til roser

Rosen, også kaldet 'Blomsternes dronning', har med dens årtusindgamle historie haft en stor betydning for kulturen i Danmark. Vi har her lavet en lille pasnings- og plejevejledning, som vi håber, du vil få glæde af.

Hvilken rose skal du vælge?
Roser findes i mange variationer og udtryk, og netop derfor kan de benyttes på så mange forskellige måder. De eksisterer i alverdens farver og størrelser, lige fra de helt små på 5-10 cm. til de meterhøje busk- og klatreroser.

Hvilke roser du bør vælge, afhænger af dit formål med roserne. De storblomstrede roser giver f.eks. store fyldte blomster, der er velegnede til afskæring, mens buketroser giver mange blomster i store klaser. Disse er især velegnede at sætte sammen i større grupper i f.eks. dit bed. 
 
Plantning
Vi anbefaler, at du følger den følgende plantevejledning, når du skal plante dine roser. Den lille liste, som vi har stillet op i punktform, gør det nemt og overskueligt for dig.

  • Grav et passende stort og dybt plantehul.
  • Løsn plantehullets bund med en greb.
  • Placer rosen midt i hullet, så podestedet er ca. 10 cm. under jordoverfladen.
  • Bland den opgravede jord med Home & Garden Rosenjord og fyld 3/4 af plantehullet op med den opblandede jord.
  • Træd jorden til omkring planten og fyld op med vand.
  • Fyld herefter resten af plantehullet op med jord.

 

Jordtræthed
Jordtræthed er et fænomen, der opstår, hvis man planter roser i et bed, hvor der tidligere har stået roser. Jorden synes at være blevet træt af roser, og den er derfor ikke så næringsrig som tidligere. Du kan undgå dette ved at skifte jorden ud, der hvor dine planter står, eller du kan blande rigeligt af Home & Garden Rosenjord i plantehullet.

Vanding
Vand er vigtig når du netop har plantet roser. Det er for at sikre at rødderne får god forbindelse med jorden så dine nye roser får mulighed for at suge vand op.

Roser som allerede er etableret vil også rigtig gerne have vand i foråret. Giv dem derfor 2 gange i april og maj og 1 gang i juni en god grundvanding med en haveslange. Derved vil dine roser være meget mere sunde og bedre kunne modstå angreb af forskellige svampesygdomme.

Gødning
Roser er grådige planter, som kræver jævnlig tilførsel af gødning. Home & Garden Rosenjord indeholder tilstrækkelig næring til at sikre planternes etablering det første år.
Derefter anbefales det at gøde roserne med en god, gerne organisk rosengødning. Det er et naturligt produkt, der langsomt frigives til planterødderne i jorden. Risikoen for svidning af planterne er derfor ikke stor.

Du kan også bruge en god NPK kunstgødning, som f.eks. 12-5-15 eller lignende. Fordel gødningen jævnt på jorden under og omkring planten.
Følg doseringsanvisningen på gødningens emballage. Med denne gødning får planterne engod og vigtig madpakke med. Gødningen gives tre-fire gange årligt (april, maj,
juli og evt. august). Følg doseringsanvisningen på gødningens emballage.
Det er vigtigt, at der kun gødes, når dine rosers blade er tørre.


Beskæring
Du bør først beskære din rose, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Du kan skære dem tilbage, så hver gren har en 3-4 øjne. En sådan beskæring giver din rose færre, men større blomster. Ønsker du lidt flere men mindre blomster, kan du beskære grenene ned til den halve længde. Sidst men ikke mindst kan du skære grenene 1/3 tilbage. Herved får du stor blomsterrigdom af små blomster.

Husk at beskytte dine roser imod frosten med et godt lag sphagnum eller kompost.

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld